Fotografi profesionisti la eveniment.

Am citit recent într-o carte de specialitate despre industria fotografiei de eveniment și cum stau lucrurile la nivel internațional. Această carte descrie standardele de calitate din domeniul fotografiei de nuntă moderne.
Industria nunților este constant în schimbare și este important să ai un punct de referință care poate fi folosit regulat  pentru a evalua munca altor fotografi, nu doar ca fotograf ci și ca viitor client.

Revoluția digitală și-a urmat cursul. La început, fotografia profesională era teritoriul specialiștilor.
În 2008, după șocul crizei economice și creșterea numărului de șomeri, mulți deținători de aparate foto DSLR și alții, au crezut cumva că deținând un aparat foto și o copie de Adobe Photoshop (sau nu neapărat) fotografierea nunților va fi o ocazie excelentă de a face bani. Aceasta a avut următoarea consecință: Industria fotografiei de nuntă s-a confruntat cu o abundență de fotografi neprofesioniști ceea ce a condus la scăderea calității fotografiilor și rezultatul: neîncrederea în fotografie ca profesie.
Acești factori negativi au alterat conceptul de fotografie de nuntă.
Fotografia de nuntă, așa cum a fost ea gândită să fie la începuturi – un documentar care însumează cele mai prețioase momente – practic a încetat să mai existe.

„Diferența dintre fotografiile făcute cu o cameră profesională și una de amatori este imensă. Ca să înțelegeți acest fenomen trebuie să vă familiarizați cu termenii. Astfel: <cameră profesională> este orice aparat pe care îl manevrează un profesionist, în timp ce un <cameră pentru amatori> este orice aparat folosit de amatori.” (Eugene Bulatov)

Nu este camera cea care crează fotografiile ci persoana. Pentru ca o fotografie să fie bună, persoana nu trebuie doar să aibă cunoștințe tehnice, dar trebuie neapărat să aibă sensibilitate, armonie interioară și simț estetic. Ca idee, cât de bine sunt realizate fotografiile depinde de un sigur factor: starea de spirit.

După câțiva ani, s-a ajuns la un punct dorit: momentul în care piața fotografiei de nuntă a trecut printr-un proces de purificare. Există un grup mic de profesioniști (cam 20%) care a rămas și care scade treptat chiar dacă „competiția” crește. Aceasta confirmă principiul Pareto: 80% din rezultatele pozitive se datorează efortului celor 20%.

Aplicând teoria selecției naturale, piața se transformă și încet încet va fi  civilizată si vor fi alesi numai fotografi profesionisti la eveniment. Eventual vom găsi un loc armonios al echipelor de fotografi profesioniști, așa cum ar fi trebuit să fie de la început.

Sursa: Wedding Photography Guide – DMITRY FEDOTOV

fotografi profesionisti la eveniment brasov

Urmareste-ne pe Facebook.

Vrei sa citesti mai multe articole? Apasa aici.